Thursday, June 30, 2011

Oriental Daily bantai Proton untuk jadi popular


Kita semua sedia maklum yang Pihak pembangkang yang diketuai oleh parti Cina Rasis DAPig memang bencikan semua usaha kerajaan BN, termasuklah Proton....

punya lah bencinya mereka pada BN samapai mereka tak sedar yang kalau mereka benci pada Proton bermaksud mereka benci pada beratus ribu rakyat Malaysia yang bekerja dengan Proton sebagai punca rezeki mereka.



Dalam blog Funtasticko Design  aku terbaca macamana akhbar Cina Oriental Daily cuba membuatkan orang benci pada Proton dengan mengeluarkan artikel bahawa Proton tak melakukan pemeriksaan kualiti pada produk mereka dan inilah sebab kereta Proton teruk.

Apa ke gila nyer Oriental Daily ni??



semua ni berpunca dari wartawan bebal yang tak faham bahasa, lain orang cakap lain yang ditulis nya...

Aku ada di rumah terbuka GLC hujung minggu lepas, MD Proton, Datuk Syed Zainal sebenarnya beri penerangan tentang proses merekabentuk kereta, berapa lama masa, berapa raimai jurutera, berapa ratus juta duit, berapa ribu komponen...benda benda macam tu

pastu dia kata Proton keluarkan kereta setiap 90 saat.....tipa hari beratus ribu, kalau tak berjuta komponen dari sekecil kecil skru hinggalah ke enjin seketul tiba di Shah Alam dan Tanjung Malim....

Datuk Syed Zainal kata mana mungkin tiap tiap komponen nak diperiksa sebelum diterima dan dipasang, memang ada pemeriksaan random dan akalu terjumpa komponen tak elok, mestilah batch tu kena reject dan supplier/vendor kena query



tapi kalau lepas random check tapi dalam batch ada komponen tak elok, maka terlepaslah masuk ke kereta

malah dia explain yang di peringkat suppllier pun Proton pergi buat surprise check dan pemeriksaan berjadual untuk memastikan komponen ikut spec...ini amalan biasa beb...takde syarikat kereta mass production yang periksa tiap tiap komponen yang sampai....

di penghujung proses pemasangan mesti ada QC tapi kalau komponen yang tersorok dan faulty sebab umur pendek mesti tak boleh detect pada peringkat ni...itu sebab ada warranty dan guarantee..ye tak

jadi berbalik pada Oriental Daily ni...
aku rasa dia sebenarnya nak tingkatkan jualan akhbar, ye lah nak lawan Nanyang dan paper Cina lain

Nak jadi popular, Paper Cina mesti kena bantai apa apa yang Melayu buat, Proton ni majoriti Melayu walaupun ada orang Cina dan India di semua peringkat sebab tu lah derang tak kesah kalau sengaja tersilap....

Bantai Proton jadi popular...OK lah tu...bantai je lah

Dia tak kira yang kalau Proton melingkup berapa ratus ribu orang Malaysia hilang kerja nanti... sape nak bagi anak bini derang makan...

memang sedap membantai orang ni,,,, tambah pulak bantai syarikat besar GLC macam PRoton,,,, hebat publisiti dia...

tapi janganlah gunakan agenda rasis sebagai asas untuk melaporkan sesuatu berita, kalau macam tu kita akan nampak yang tak elok aje pada organisasi/orang/syarikat yang kita anggap sebagai bukan kaum kita

Aku rasa tak ada wartawan dalam dunia ni yang percaya satu syarikat besar macam Proton ni takde sistem QC jadi laporan Oriental Daily ni memang bertujuan merosakkan nama Proton di ketika ia sedang kembali harum dengan produk yang elok macam Saga, Persona Exora dan Inspira

Juak juak ni terbakar tengok anak Melayu mampu lakukan yang terbaik untuk diri mereka dan negara

jadi ahgenda emreka ialah cari salah GLC, cari salah Proton dan jahanamkan semua



15 comments:

  1. Saya bersyukur bahawa saya tidak perlu lagi menggunakan proton yang tiada kualiti langsung. Memang benar proton adalah kurang berkualiti malah lebih bruk dari perodua. Hanyalah orang miskin yang akan menggunakan proton. Memang malu bila saya menggunakan proton kerana kurang mampu kereta lain yang berkualiti tetapi mujurlah mimpi buruk itu sudah berlalu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya beli proton kerana x mmpu nk beli kereta lain.saya gaji murah.saya nk tahu dekat mana pas topeng kan agama untuk politik? Pada sembahyangnyakah atau pada serbannya? cintai malaysia! panda benderanyakah atau pada tanah airnya? kalau kita sayang pada tanah air apa yang kamu ada?? kalau kamu sayang pada bendera boleh kah kamu hidup?? fikirkanlah.. demi melayu,demi negara dan berapa banyak kamu tolong melayu..apa pertolongan itu??

      Delete
  2. Kpd tuan blog:
    Kereta proton memang kereta yang bermasalah. QC juga tak berapa bagus nasib baik kereta saya berjenama perodua...
    Proton kalau hendak disanjung tinggi hendaklah bersaing cara adil. Jgn lah ambil kesempatan ke atas cukai tinggi bg kereta2 import. Rakyat berhak nikmati keta yg berkualiti pd harga yg berpatutan. Kalau kerajaan tidak kenakan taks yg tinggi terhadap kereta2 lain, dah lama Proton bankrup...
    this car has no soul...no passion...
    they not really want to make a car,just want to make a car for making money~
    and also, tuan blog...
    be open mind to accept people critique...don't be too extremism, your sight will become shorter & narrow when you think, behave too extreme...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada bkas parajurit di zaman british kebanyakan nya bangga berkerja dengan penjajah itu bukan menentang mereka....harap betlkan yg salah dahjgan mengangap british itu tuan kita..

      Delete
    2. asal usul askar melayu ditubuhkan oleh siapa?

      Delete
  3. Proton cars are suck!!!

    ReplyDelete
  4. saya mewakili pihak mykmu.net ingin menarik perhatian pihak tuan
    bahawasanya...laman web mykmu.net akan mengadakan Majlis Himpunan penulis penulis maya pada 15 oktober ini, Insya'Allah ..Perdana Menteri Malaysia turut menghadiri majlis tersebut

    Buat masa ini apa yang boleh saya beritahu majlis ini diadakan di lembah klang dan penginapan akan disediakan bagi peserta yang datang dari luar lembah klang...


    andai berminat sila beri nama, blog anda dan no tel untuk dihubungi..

    hubungi saya di email dkds@mykmu.net

    keterangan lanjut: http://forum.mykmu.net/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=63412#915725

    ReplyDelete
  5. when people see this blog, what people see is a blog of an extremist.
    After few years, when people review this blog, what people remember is a blog of extremism.
    An extremist finally will be crashed by its own weight.

    ReplyDelete
  6. Yang komen Proton tak berjualiti tu lagi bangang. Macam la korang keluar dari perut mak korang terus boleh jalan dan berfikir. Takde semangat warganegara langsung. Pi la berambus lain negara.

    ReplyDelete
  7. tu arrr proton ni...aku dulu ingat nak angkat persona, dengar plak macam2 cite terus angkat vw passat

    ReplyDelete
  8. ultrakiasu bangsa penipu. thats why lah akhbar diorang pun kaki penipu.

    ReplyDelete
  9. Saya berbangga menggunakan proton wira 1.5 SE sejak dari 2004 lg. Walaupun telah memangku gred 48 di Jabatan Kerajaan sejak 2 tahun lalu,langsung tidak terfikir tukar kereta jenama lain.

    Terima kasih proton..dan terima kasih Malaysia! :-)

    ReplyDelete
  10. Silap sikit. Bukan memangku gred 48, tp dh menjawat gred 48... :-)

    ReplyDelete
  11. Mereka akan komen pada setiap masa jika mendapat peluang mengenai :
    1. Proton
    2. Petronas
    3. Felda
    4. MSC
    dan sa angkatan dengan nye...Selagi semua nye berkaitan dengan kebolehan dan kejayaan orang melayu.Mereka akan berusaha berhabisan untuk menunjukan bahawa bangsa Melayu adalah pemalas, bodoh dan tidak berkebolehan.

    Saya pernah mengalami keadaan dimana seorang cina yang bekerja di syarikat minyak MNC telah memberikan komen negatif mengenai ketidakcekapan,tiada intergriti, tidak berpengetahuan dsb mengenai seorang bekas kakitangan melayu mereka yang telah berpindah dan bekerja dengan syarikat minyak negara. Selepas beberapa tahun terbukti pendapat tersebut adalah tidak betul kerana kakitangan tersebut adalah terbukti sebagai seorang hi-flyer di syarikat minyak negara.

    Insaflah lah wahai bangsa ku, mereka tidak akan menerima hakikat bahawa kita bangsa melayu setanding dengan mereka atau pun lebih baik lagi...

    Saya diberikan kesempatan bertugas di jabatan kerajaan dimana kebanyakan bahagian pengurusan adalah bukan melayu dan seterusnye bekerja di sektor swasta yang mempunyai ramai kakitan bukan melayu dan seterunya bertugas di syarikat GLC yang ramai kakitangan melayu sebelum berpindah bertugas dengan syarikat asing di luar negara. Pengalaman hidup saya membuktikan, mereka memang tidak boleh dipercayai dan akan berterusan berusaha untuk menghancurkan bangsa kita.

    Tanyalah mak dan ayah serta sedara mara kita yang berpengalaman seperti saya bagaimana hina nya persaan kita bila di anggap bangsa yang malas, bodoh dan tidak berkemampuan.

    Allahmdullilah sekarang saya bangga melihat anak2 muda melayu berjaya di bidang masing dan membuktikan bahawa kita bukan lah seperti apa yang mereka katakan. Seperti kata sahabat2 seangkatan saya, " Look bro, not only our guys can operate highly sophisticated plant but they proved themselves to even designed it succesfully " kata beliau Semasa meraikan kejayaan kumpulan kami menyiapkan kontrak membina sebuah kilang mengunakan kepakaran kakitangan teknikal kami yang terdiri daripada anak anak muda melayu ") and that was about ten years ago... All of us the malay otai including me cried for archievement of our malay boys..

    Perlu juga saya nyatakan disini, saya mungkin tidak bersependapat dengan Tun M, tetapi satu yang perlu saya nyatakan saya berterima kasih terhadap beliau yang membuat saya bangga menjadi orang melayu...

    Bayangkan cina dan india membaca blog ini, akan bersukaria lah mereka sekarang kerana kerja untuk menghentam bangsa melayu telah diambil oleh bangsa melayu sendiri....

    Untuk mereka yang komen pasal proton... carilah dimana orang cina menhentam kereta yang dihasilakan oleh negeri cina yang dijual di malaysia

    ReplyDelete
  12. ramai org komen proton sb harga & kualiti, bukan sb bangsa
    pekerja melayu, tokeh cina..
    mcm company teck see plastic,
    knp umno tak create vendor proton yg tokehnya melayu,
    bukan tokeh makan percent
    mcm supplier battery kereta proton mmg melayu punya,tp tokeh kilang tu makan percent je

    ReplyDelete

VIDEO PERINGATAN: Siapa Anwar yang sebenar

Pembohongan DAP di Sibu


Kecapi Nikmat Bersama Pakatan