Thursday, July 30, 2009

TOLONG SIASAT:Brand Mukmin milik CIna????




Saya bukan nak menuduh tapi harap semua kawan dapat siasat dan tolong bongkarkan kebenaran, saya baru nak mula sokong brand ni tapi kalau milik Cina saya nak pangkah lah

kit akena sokong ekonomi Islam di Malaysia dan seluruh dunia,

ini e-mel yang saya terima dari seorang kawan baru baru ini

Recently, a friend of mine attended a course on entrepreneurship for bumiputra. During the course, she was informed by the trainer that a local toothpaste brand "Mukmin" is actually a product of a local non-muslim chinese manufacturer. I was suprised by her statement since it has never come to my mind that the non-muslim/chinese can go to such a level of branding to catch the muslim market, especially when the sentiment among malays nowdays is to buy halal muslim product. I don't say that they are commiting any crime, but I think many malays might buy the toothpaste thinking that the product is a malay product and they are are helping their fellow malay/muslim by that.
Anybody can verify this. thanks

10 comments:

  1. Blog ni jelas menunjukkan kebodohan, sifat perkauman & tamadun islam... Taniah

    ReplyDelete
  2. It doesn't matter. Provided the said Chinese is a MUSLIM.

    ReplyDelete
  3. Saya surfed the net dan found this link berhubung the brand. Syarikatnya bernama Al-Meswak Mu'min Sdn Bhd. According to the article, it is 100% Bumiputra-owned and the chairman is one Amirullah b in Hj Abdullah. Whatever the case, I concur with Anon 2:25am, that is, kalau China Islam apa salahnya.

    http://www.halaltoothpaste.com.my/eng/mengenaikami.php

    ReplyDelete
  4. MAMPOS PI, samapi bila kita nak ekonomi Islam jadi ekonomi kelas kedua,

    tak sedar lagi ke yang orang lain semua nakkan duit orang Islam, tapi Orang Islam sendiri macam awak tak cukup sedar untuk sokong ekonomi Islam sendiri

    kalau Cina Islam memang takde masalah, taknak cina kapir lah

    Kalau Cina Islam teruskan sokong

    kita nak kuatkan umat Islam, warna kulit tak penting,

    mungkin silap saya tak menjelaskan betul betul

    Anak Melayu

    ReplyDelete
  5. ada cerita seorang pelanggan omputih nak beli buah oren di china

    omputin ni asyik mintak oren sunkist tiap kali nak beli buah

    lalu penjaja china ni teruslah buat cap sunkist

    esoknya omputih ni heran dah ada pun oren sunkist

    tapi rasanya tak semanis yang asli

    ReplyDelete
  6. ekonomi Melayu di Malaysia pun tak kuat mana macamna? Melayu semua kerja dengan cina. Pastew g shoping kat cina gaks, g service keta pun cina, bl spare part keta cina...ermmm kat mana Melayu sekarang? ekonomi cina pegang, politik pon tak lama lagi cina pegang. Melayu? Biaqla....

    anakmuda
    http://ohpolitik.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. A lawyer friend once hd a case in Kelantan where a Chinese business tiru brand Tamin - Kicap Tamin dari Kuala Kangsar tu lah

    Cina ni pergi jual sirap dan kordial guna brand tu dan dia jual di Kelantan saja

    Tamin saman dan menang

    this is why kita kena periksa sebenarnya samada yang bernama Islam itu sebenarnya di buat oleh orang Islam

    ekonomi Islam boleh kuat dan jadi global jika kita support sama sendiri

    XJN

    ReplyDelete
  8. Orang cina ni bila mai bab berniaga, depa akan buat apa saja asalkan dapat untung. Actually, bukan bab berniaga saja ... apa saja yang mendatangkan faedah kepada suku sakat depa, depat akan buat. Tengoklah sekarang ni depa dok sokong PAS ... sebab yang untung depa jugak. Depa dah conquer Penang, dah conquer Selangor, dulu dapat Perak. Percayalah ... saya dah rasa benda benda macam ni sejak dari kecik lagi ... saya study kat Penang, pastu pi Penang Free School. Saya ni boleh compete ngan Chinese ... masa tu nak tanya buku apa depa beli untuk ulangkaji pelajaran pun depa tak nak bagi tau. Kalau kita pi tengok buku apa depa dok baca, depa terus tutup buku dan simpan. Haram jadah betui!!!! Itu baru satu contoh .. banyak lagi ... malaih nak cerita panjang kat sini.
    Saya ni bukan anti-cina, tapi anti-cina-kapiaq. Cina muslim tak buat kerja kerja macam ... dan ada jugak a few chinese yang memang baik hati.

    ReplyDelete
  9. racism betol.. walaupun ramai cina yang buat mende2 camnie.. tak elok la labelkan 'cina' sebagai orang yang buat bende2 nieh..
    orang bangsa mana pun boleh buat keje2 nieh..
    tp kalau dok label cina sana cina sini, takkan melayu nak bangkit nye.. asek salahkan kaum lain

    'kalau tak boleh ubah orang/kaum len, ubahlah diri/kaum sendiri'

    ReplyDelete
  10. Sokongla Circle K Malaysia - Kedai Serbaneka Pertama dimiliki 100% Bumiputra dan org Islam, pemiliknya Tn Hj Fauzy, founder of MOFAZ.. teruskan sokongan anda..Terima Kasih

    ReplyDelete

VIDEO PERINGATAN: Siapa Anwar yang sebenar

Pembohongan DAP di Sibu


Kecapi Nikmat Bersama Pakatan